islamitische hypotheek


islamitische hypotheek 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme; neologisme)

hypotheek die niet in strijd is met de voorschriften van de islam; hypotheek voor islamieten waarbij geen rente wordt betaald maar een vorm van winstopslag; hypotheek zonder rente voor moslims

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een islamitische hypotheek…

is een hypotheek; is een lening; is een transactie

      Algemene voorbeelden


      De mogelijkheid om een huis te kopen in Nederland met een islamitische hypotheek zit er voorlopig niet in. Deze is duurder dan de bestaande hypotheekvormen en renteaftrek bij de fiscus is niet mogelijk. Dat werd vrijdag duidelijk op een islamitisch symposium van de Social Trade Organisation Strohalm over rentevrije geldmodellen. De banken mogen volgens de sharia-wetten van de islam hun klanten geen rente laten betalen of ontvangen. Om toch een hypotheek te kunnen verstrekken, betalen huiseigenaren een premie bovenop hun vaste maandelijkse aflossing.

      http://www.maroc.nl/forums/nieuws-de-dag/118753-islamitische-hypotheek-nederland-duur.html,

      De gemeente Amsterdam zal er bij minister Bos van Financien op aandringen het voor moslims in Nederland mogelijk te maken een islamitische hypotheek af te sluiten. Deze halalhypotheken zouden dan voor de belasting aftrekbaar zijn, waardoor moslims hetzelfde financiële voordeel kunnen genieten als andere huizenkopers die de hypotheekrente af mogen trekken. Op dit moment is het voor moslims niet mogelijk een reguliere hypotheek afsluiten omdat de islam het betalen van rente niet toestaat (dat is niet halal).

      http://www.halalhypotheek.com/24_09_2007/amsterdam-wil-halal-hypotheek/,

      In Nederland is men intussen al een stap verder: daar denken banken aan halalhypotheken. De islam verbiedt immers dat rente wordt betaald op leningen. Daarom wil Rabobank een halal (renteloos) woonkrediet voorstellen, maar dat voorstel stuit op kritiek. De stad Amsterdam meent evenwel dat een islamitische hypotheek de koopwoningen in Amsterdam beter bereikbaar maakt voor moslims.

      De Morgen,

      "Uit onderzoek van de Rabobank bleek dat 200.000 van de één miljoen moslims in Nederland interesse hebben in islamitisch bankieren. Als dit percentage voor de hoofdstad zou gelden, is dat 2,4 procent van de Amsterdamse bevolking", aldus het Amsterdamse college. De stad gaat er bij minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) op aandringen dat het snel mogelijk wordt dat moslims in Nederland een islamitische hypotheek kunnen afsluiten. In ons land is de renteloze hypotheek voor moslims voorlopig nog niet aan de orde bij de grootbanken.

      De Morgen,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord